29.9.2013

 

OPS AKATEMIA SÄILYTTI SARJAPAIKKANSA!

 

OPS Akatemia lähti kauteen erittäin haastavista olosuhteista, kun juuri kauden kynnyksellä kasattu erittäin nuori joukkue joutui heti miesten käsittelyyn muita Kolmosen tasokkaita joukkueita vastaan. Akatemia selvisi kaudesta kuitenkin hyvällä arvosanalla, ja tavoitteiden osalta kausi oli onnistunut.

 

Alkukausi oli odotetusti hankala, mutta keskikesän huikea jakso yhdistettyna loppukauden hienoihin taisteluvoittoihin takasi lopulta sarjapaikan Kolmosesta myös ensi kaudelle. Nyt joukkueen rakennukseen ja kehityskeskusteluihin seurajohdon kanssa on runsaasti aikaa ennen ensi kauden alkua.

 

Ainakin valmennus menee ensi kaudelle uusiksi, kun Jouni Puurunen ilmoitti lopettavansa tähän kauteen. Yksi mielenkiintoinen valmentajakandidaatti olisi varmastikin OPS:n uusi junioripäällikkö Seth Ablade, joka on viime vuosina tehnyt erinomaista työtä Vaasan Palloseuran junioreiden kanssa. Iso kiitos koko Oulun Palloseuran puolesta Jounille, muille valmennuksessa ja taustajoukoissa olleille henkilöille, sekä pelaajille onnistuneesta kaudesta!

 

Kolmospalstan juttu päätöskierroksesta:

 

Spartak ja OTP tippuivat

FC Kemi pieksi vapaamiehisen Kontion

Kolarin Kontio oli saanut revittyä kauden viimeiseen otteluunsa kymmenen pelimiestä. Tulos oli sen mukainen. FC Kemi mennä rellesti Sauvosaaressa leveään 12-0 (8-0) voittoon vajaalukuisesta vastustajastaan.

 

Maalisarakkeisiin merkintöjä tekivät Ville Juvonen (3), Teemu Lantto (3), Sami Huhtiniemi (2), Jani Kähkönen (2), Mikko Lapa-aho ja Tuomo Salmela.

Tasapeli riitti sarjapaikkaan

Sarjapaikastaan taistellut Ajax Sarkkiranta sai puristettua itselleen yllätyspisteen vieraskentältä FC Santa Claus AC:tä vastaan. Lopputulokseksi kirjattu 1-1 (1-0) tasapeli sarjakakkosen kanssa ei vielä riittänyt, vaan kempeleläisten riveissä jäi kotimatkalle jännitettävää, kun muut ratkaisevat pelit alkoivat vasta oman päätyttyä.

 

Pistejaon varmisti Esa Juusola, joka tasoitti Joonas Hakalan tekemän isäntien johto-osuman.

OPS Akatemia pääsi luokalta

OPS Akatemian ensimmäinen toimintavuosi päättyi sarjapaikan säilyttämiseen. Paikka varmistui, vaikka kauden päätöskamppailu Kajaanin Hakaa vastaan toikin tilille tappion maalein 2-3 (1-2).

 

Kajaanilaisista onnistuivat Timo Väisänen (2) ja Junior Obagbemiro. Akatemian maalit viimeisteli Neil Livingstone.

 

2013-09-28_ops_akatemia_-_kajha.jpg

Kuva: (C) 2013, Kari Väre

HauPa pudotti OTP:n ja ohitti Santan

OTP taisteli sarjapaikkansa puolesta toisen puoliajan alkumetreille, kunnes HauPa iski kaksi nopeaa maalia. Lopulta vieraat voittivat ottelun 4-1 (0-0). Tappio tiesi OTP:lle paluuta Neloseen. HauPa puolestaan kiilasi maalierolla kakkoseksi tasapeliin jääneen Santa Clausin ohitse.

 

Toni Tuominen ja Ilari Nikula toimivat OTP:n matkalipun leimaajina tehtyään maalit 53. ja 57. minuuteilla. Aleksi Autioniemi ja Eetu Vilmunen lisäsivät HauPa:n johtoa ennen kuin Sami Kaikkonen sai tehtyä OTP:lle kavennuksen.

 

2013-09-28_otp_-_haupa_4.jpg

Kuva: (C) 2013, Kari Väre

OLS sai sata rikki

Spartakin viimeinen ottelu muuttui merkityksettömäksi juuri ennen alkuvihellystä, kun Ajaxin aikaisemmin alkanut ottelu päättyi tasapeliin. Se tiesi Spartakille lähtöä sarjasta viimeisen ottelun tuloksesta riippumatta. Tippumisesta huolimatta Spartak heitti hyvästit neljä kautta kestäneelle Kolmosen taipaleelleen saappaat jalassa ja hävisi OLS:lle "vain" 1-5 (0-3). Vieraille tulos merkitsi tappiotonta kautta ja maalisarakkeen viisarin pysähtymistä tasan sadan kohdalle.

 

Aatu Asikainen teki OLS:lle hattutempun. Muutkin maalit merkittiin nuorten nimiin Arttu Haapalan ja Anselmi Nurmelan onnistuttua Spartakin verkon heilutuksessa. Mika Nikkanen teki Spartakin ainokaisen.

Kausi on pelattu

Kausi 2013 on Pohjois-Suomen Kolmosessa pelattu. OLS nousi Kakkoseen, OTP ja Spartak putoavat Neloseen. Raahelainen AS Moon palaa vuoden tauon jälkeen sarjaan ja uusi tulokas Rollon Pojat nousee myös Kolmoseen. Kakkosen kausi on vielä kesken, mutta Tervarien putoaminen on jo varmaa. Sen sijaan Rotuaarin Palloksi muuttuneen OPS-juniorien kohtalo on vielä auki.

 

Tänään pelattu viimeinen kierros ei tehnyt isoja muutoksia taulukkoon. Ainoastaan toiveiden tynnyrin eli kakkossijan omistaja vaihtui, kun Santa Claus joutui tyytymään tasapeliin Ajaxin kanssa ja voittoisa viimeisessä ottelussaan ollut HauPa kiilasi maalierolla ohi.

 

Kaudesta jäi käteen paljon positiivista ja paljon negatiivista. Sarja oli pitkästä aikaa oikean sarjan tuntuinen, kun jalkapalloväen yllättänyt täydennysmenettely nosti joukkuemäärän 12:een. Piirihallitus ei tyytynyt pieneen pintaremonttiin, vaan laittoi pelimerkit täydelliseen uusjakoon OPS-juniorien saatua täydennyspaikan Kakkosesta ja molempien nousijoiden kieltäydyttyä sarjapaikasta.

 

Ajax Sarkkiranta, KemPa, Kontio, OTP ja kertaalleen jo pudonnut JS Hercules saivat alhaalta täydennyspaikan sarjaan. Konkurssiin menneen FC Santa Clausin seuraaja FC Santa Claus AC hankki paikan Kolmosesta solmimalla sarjapaikan siirron noususta kieltäytyneen FC Lynxin kanssa. OLS ja OPS Akatemia saivat myös paikat Kolmoseen. Perusteluna toimi junioritoiminnan jatkumo.

 

Jälkikäteen viisasteltuna piirihallituksen hyväksymä radikaali toimenpide oli sarjan kannalta hyvä ja järkevä ratkaisu, vaikka kahden uuden toimijan mukaantulo ohi kaikkien sarjaportaiden aiheuttikin jonkin verran parran pärinää varsinkin pitkäjänteiseen toimintaan satsaavissa. Aivan kivuttomasti laajennus ei tapahtunut, sillä pelaajamateriaali pelkästään lukumääräisesti ei näyttänyt riittävän. FC OPA löi hanskat tiskiin jo ennen kauden alkua. Lisäksi moni seura pelasi kesän pelejä 1-2 vaihtopelaajalla ja nähtiinpä jokunen niitäkin otteluita, joissa toisella joukkueella ei ollut edes täyttä kokoonpanoa.

 

Sarja oli ja ei ollut tasainen. Taistelu sarjapaikoista oli tasainen ja huipentui viimeisellä kierroksella viiden seuran kesken. Heittopusseja ei sarjassa ollut ja kauden voidaan katsoa olleen tasainen, vaikka murskatuloksiksi laskettavia päätöslukemia oli luvattoman paljon.

 

Sen sijaan kisa noususta lässähti jo alkuunsa OLS:n julkistettua hurjan nimilistansa Kolmoseen. Luistinseura pelasikin vakuuttavan kauden ja nousi suvereenin esityksen jälkeen, vaikka lopullinen sinetti paluulle Kakkoseen tapahtuikin vasta aivan loppukaudella.

Sarjaohjelma ja siihen kiinteästi liittyvät asiat kuuluvat kauden negatiivisiin puoliin. Ensimmäisestä ottelusta lähtien aina viimeiselle kierrokselle saakka pelattujen otteluiden määrä vaihteli joukkueiden kesken rajusti jopa niin paljon, että edes pyhänä pidetty viimeisen kierroksen samanaikaisuus ei enää toteutunut. JS Hercules ja KemPa pääsivät lopettamaan kauden etuajassa. Kalenteri oli rikkonainen alusta lähtien, mutta siihen vaikutti myös iso määrä mm. Regions' Cupin vuoksi tehtyjä ottelusiirtoja.

 

Ylimääräistä viihdettä kaudesta ei muutenkaan puuttunut, sillä piiri joutui käsittelemään kolmea vastalausetta, joista kaksi johti ottelun lopputuloksen muuttamiseen.

 

Ottelupöytäkirjan pito siirtyi kokonaan verkkoon. Muutos lähti yskien käyntiin, sillä välillä tilastojen ilmestymistä sai odotella kauan. Myöskään kokoonpanojen numerointi ei pitänyt aina paikkaansa eikä kaikissa tapauksissa pöytäkirjojen täyttäjät osanneet erottaa avauskokoonpanon ja vaihtopenkin pelaajia toisistaan. Siirtyminen entistä tiiviimpään Resultcoden käyttöön vaikutti myös palstan toimintaan, sillä hyvässä vauhdissa ollut yleisömäärien tilastointi kääntyi jyrkkään laskuun. Alamäki olisi ollut jyrkempikin ellei palstan toimitus tai sen agentit olisivat olleet ahkerasti paikalla peleissä ja laskeneet itse katsojamääriä. Puhutaan varsinaisista yleisötilastoista sitten erikseen perinteisessä katsoja-analyysissä.

 

Muutama sananen on paikallaan myös itse seuroista.

 

Kajaanin jalkapallokausi oli raskas pettymys. Kajaanin Hakan 60-vuotisjuhlavuoden tavoitteena oli nostaa seuran edustusjoukkue Kakkoseen, mutta kausi päättyi mahalaskuun ja viidenteen sijaan. AC Kajaanin visiitti Ykköseen muodostui ranskalaiseksi ja Spartak putoaa neljän Kolmosessa pelatun vuoden jälkeen Neloseen.

 

KajHa:n osalta menestys Suomen Regions' Cupissa auttaa vähän käsittelemään pettymyksen kipua, mutta toisaalta hyvällä syyllä voi kysyä, kuinka pahasti kisan aiheuttama otteluruuhka vaikutti? Toisaalta jo ennen kauden alkuakin ennakoitiin, kenen jalkoihin Rotuaarin Palloon siirtyneen Rami Ahosen saappaat menevät. Vastaus oli ei kenenkään. Hyvin kuvaavaa on, että vasta loppukaudesta mukaan tullut Junior Obagbemiro nousi jakamaan Hakan parhaan maalintekijän tittelin koko kesän pelanneen Timo Väisäsen kanssa.

 

Kajaanissa tehtiin kesken kesän myös mielenkiintoisia pelaajakauppoja. Haka päästi ennen sarjapaikan varmistamista kaksi runkopelaajaansa Rotuaarin Palloon ja paikkasi menetyksiään vastaavasti hankkimalla pelimiehiä Spartakista. Olisiko Spartak säilyttänyt paikkansa ilman kauppoja? Miten KajHa olisi pärjännyt, jos Lasha Dekanosidze ja Nika Kiladze olisivat pelanneet kauden loppuun Hakassa? Entäpä jos Obagbemiro olisi ollut käytettävissä koko kauden? Kysymyksiä, joihin ei koskaan saada kunnon vastausta.

 

Kontio pelasi Kolmosessa viimeksi 2006, ja kun mahdollisuus paluuseen tuli, se tarttui tilaisuuteen. Kontio on luovinut kautensa läpi pienellä kokoonpanolla. Pelaaminen yhdellä tai kahdella vaihtopelaajalla ei ollut enää kesän mittaan keskustelemisen arvoinen asia. Päin vastoin - jos Kontiolla olisi ollut vaihtopenkki täynnä, se olisi ollut jo uutisen arvoinen juttu. Kausi on ollut varmasti raskas sekä pelaajille että taustoille, mutta kokoonpanovaikeuksista ja ylivoimaisesti suurimmasta päästettyjen maalien määrästä huolimatta Kontion onnistui säilyttää paikkansa ensi kaudeksi. Seuran pitää saada lisää pelaajia, mutta Kolari on kaukana katsoi sitä mistä piirin kolkasta tahansa. Työmahdollisuudetkin lienevät paremmat talvella kuin kesällä eikä suuria oppilaitoksiakaan ole.

 

Oulu ja sen pirstaloitunut seurakenttä voisi olla ihan oman jutun arvoinen teksti. Pirstaloituneisuus vaikuttaa eittämättä myös menestykseen, kun pelkästään Ykkösen ja Kolmosen välimaastossa on (Ajax mukaan lukien) kymmenen seuraa taistelemassa pelaajista, valmentajista ja muista taustahenkilöistä, maksavista katsojista, kenttävuoroista, sponsorieuroista ja kaikesta muusta mahdollisesta sekä tietenkin kampittamassa mielellään myös toisiaan. AC Oulu kituuttaa Ykkösen puolivälissä ja OPS on vaarassa pudota Kakkoseen. Tervarit putosi Kolmoseen ja Rotuaarin Pallo on lähellä sitä. Kolmosessakin enemmistö oululaisista ja sen lähiseutulaisista kuului alakerran porukkaan.

 

OLS siis nousi Kakkoseen täysin suvereenilla esityksellä. AC Oulun farmisopimuksen ja A-poikien kanssa tapahtuneen yhteennaittamisen myötä seuralla oli käytettävissä iso arsenaali pelaajia, mutta silti on vain äimisteltävä OLS:n laajaa ratkaisijoiden armeijaa. Sen maalipörssissä on yhtä paljon tai jopa enemmänkin nimiä kuin joillakin muilla on pelaajia yleensä kokoonpanossakaan.

 

Toiseksi sijoittunut HauPa selvisi lopulta suhteellisen kuivin jaloin putoamisestaan. Yleensä pelaajat kaikkoavat kuka minnekin putoamisen jälkeen. HauPa:kin menetti monta runkomiestä, mutta sai pidettyä kokoonpanonsa suhteellisen kilpailukykyisenä. Vaikka putaalaisjoukkue teki toiseksi eniten maaleja - 87 ja keskiarvolla mitattuna melkein neljä ottelua kohden - kaatui HauPa:n kausi ironisesti maalintekovaikeuksiin. Monessa tasapeliin tai tappioon päättyneessä ottelussa HauPa oli selvästikin niskan päällä, mutta taito ja tuuri ei ollut kohdallaan. Jos olisi ollut, HauPa olisi pystynyt haastamaan OLS:aa ja Santaa paljon pitemmän aikaa. Sen käyrä olikin kauden loppua kohden nouseva siinä, missä Santan laskeva(hko).

 

Eniten taitaa siltikin puhututtaa Herculeksen kausi. Kevätkierroksen jäljiltä sen arkkuun oltiin jo lyömässä viimeiset naulat, mutta niin vain Jukka Harmaalan ja väliaikaisena luotsina toimineen Vesa Raution jälkeen kolmanneksi valmentajaksi palkatun Ville Luotolan opit tehosivat. Sarjapaikan sijasta Hercules kiipesi lopulta keskikastin tuntumaan kerättyään syyskierroksen otteluistaan 21 pistettä (kevät 0-4-7, syksy 7-0-4). Tällä kaudella vastaavaa muodonmuutosta saa hakea vain Veikkausliigassa pelaavasta FC Lahdesta, joka on noussut mitalitaisteluun asti Juha Malisen opeilla.

 

OTP:n kohdalla historia toistaa itseään. Seura sai aikoinaan lempinimen Nolla-TP päädyttyään peleissään jopa poikkeuksellisenkin useasti maalittomaan tasapeliin. Alakerran kautta tapahtuvaa pelitapaa OTP noudatteli nytkin, sillä sen maalisuhde oli ympäröivistä joukkueista erittäin poikkeava. Siinä ei mitään ihmettä ollut, että OTP teki selvästi vähiten maaleja, mutta se päästi yhdessä FC Kemin kanssa kolmanneksi vähiten maaleja. Syykin löytyy sarjataulukon aiemmista sarakkeista. Neljä voittoa ja selvästi suurin määrä tasapelejä - seitsemän - eivät kolmen pisteen sarjassa elätä. OTP:n putoaminen oli sinänsä harmi, sillä yhtenä harvoista tässä sarjassa seuralla oli aitoa fanikulttuuria jopa Kolmosessa.

 

Ajax Sarkkirantakin kärsi ajoittain pelaajapulasta, mutta sai säilytettyä paikkansa sarjassa. Tulevaisuus on vielä avoin. Seuralla on pieni halli talviharjoittelua varten, junioritoimintaa, toimiva organisaatio palkattuine työntekijöineen, ulkotekonurmi ja hieno stadion. Rahaakin pitäisi vauraassa kunnassa olla kerättävissä. Ainekset paremmalle tulevaisuudelle ovat siis pöydällä, mutta kuka lähtisi kokiksi loihtimaan juhla-ateriaa? Se on Ajaxin pulma.

 

Kemin seudulla totuteltiin kauden alla uuteen tilanteeseen. FC Kemi lähti käytännössä puhtaalta pöydältä, kun yhteistyö PS Kemin kanssa päättyi ja iso osa pelaajistakin oli vaihtanut maisemaa. Kokoon kasattu joukkue pärjäsi ennakko-odotuksiin nähden hyvin ja pyöri yhdessä vaiheessa kesää jopa kärkijoukoissa. Näin teki myös PS Kemin farmiseuraksi siirtynyt KemPa, jonka hyvin alkanut kausi kuitenkin hiipui loppua kohden ja nousija päätyi lopulta sarjan puoliväliin.

 

Lopuksi sananen FC Santa Claus AC:stä. Moni kokenut santalainen siirtyi perustettuun Rollon Poikiin ja seura lähti sarjaan nuorella joukkueella. Sen meno oli kuitenkin ennakkoluulotonta ja nuoruudesta huolimatta FC Santa Claus AC otti OLS:n ykköshaastajan paikan itselleen. Ehkä joukkue oli vielä karvan verran liian kokematon, mutta tuloksena oli silti kolmas sija. Santa Claus voi olla ensi kaudella kova luu, mutta toisaalta Rollon Pojat voi olla asetemia sekoittava yllätyskortti. Pukit on kuitenkin oikealla tiellä tekemällä sekä RoPS:n että FC Lynxin kanssa yhteistyötä.

 

Se siitä. Voit herätä. Ensi kauteen! (http://www.palloliitto.fi/pohjois-suomi/kolmospalsta/otteluraportit) (2.10.2013)

 

Lopullinen sarjataulukko >>


OPS Akatemian pelaajatilastot 2013 >>

 

(Teksti: Kolmospalsta/Toimitus, kuvat: Kari Väre)