Uutisarkisto - March 2020
17.03.2020
TIEDOTE: Kevään aikana käyttämättä jääneet hallivuorot voidaan käyttää syyskuusta alkaen
09.03.2020
Mielipidekirjoitus: Luu käteen liikuntapaikkojen rakentajalle
Oulun kaupungin päättäjien pitäisi tarkastella liikuntapaikkojen rakennushankkeita oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti. Nyt näin ole.
Oulun kaupunki päätti 15.5.2017, että kaikkien yksityisten urheilupaikkahankkeiden kokonaiskustannuksista korvataan kymmenen prosenttia. Vuoden 2018 alussa kaupunki korotti avustuksen 15:een prosenttiin. Liikuntapaikkarakentamista tuetaan, koska Oulun talous on tiukalla, eikä kaikille urheilulajeille riitä rahaa olosuhteiden parantamiseen.
Oulun Palloseura-jalkapallo ry aloitti oman harjoitushallin rakentamisen vuonna 2012. Se on ollut oululaisten junioreiden täysimääräisessä käytössä jo seitsemän vuotta. OPS ei ole hakenut, eikä saanut harjoitushallin osalta avustusta Oulun kaupungilta, koska avustuspäätöstä ei ollut tuolloin vielä tehty.
Sen sijaan OPS sai avustusta harjoitushalliin ja seurataloon UEFA:lta 40 000 euroa ja Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) 750 000 euroa. Kyseinen harjoitushalli on lämmin, turvallinen ja teräskatteinen – ei ylipainehalli. OKM ei ole myöntänyt avustusta ylipainehalleihin. Harjoitushallin ja sen päätyyn rakennetun kolmikerroksisen seuratalon kokonaishinta on 4,5 miljoonaa euroa ja hanke valmistunee kaikilta osin tänä syksynä.
OKM avusti vuonna 2012 harjoitushallia ja seuratalon kahta alimpaa kerrosta, joissa on liikuntapaikkatilat. Seuratalon ylimmässä kerroksessa on viisi asuntoa, ravintola ja edustustilat. Niille ei saatu avustusta OKM:stä, eikä niistä ole haettu avustusta myöskään Oulun kaupungilta. Oulun kaupungilta on haettu avustusta useaan otteeseen kahden alimman kerroksen osalta, jotka ovat Oulun kaupungin rakennusvalvonnan tarkastuspäällikkö Tapani Hopun lausunnon mukaan 100-prosenttisesti liikuntapaikkatiloja.
Kaupunki myönsi jo kertaalleen 31 000 euron tuen OPS-jalkapallo ry:lle, mutta seura ei hyväksynyt tätä summaa, koska rakentamiskulut liikuntapaikkarakentamisen osalta olivat noin 1,3 miljoonaa euroa. Näin ollen avustuksen olisi tullut olla kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti 130 000 euroa. Kaupunki tarjosi siis satatuhatta euroa liian vähän.
Päätös on venynyt, ja nyt haemmekin 15 prosentin avustusta seuratalon kahden alimman kerroksen osalta kaupungin uuden linjauksen mukaisesti. Toteutuneet kustannukset ovat nousseet jo 1,5 miljoonaan euroon ja tuosta summasta 15 prosentin mukainen avustus on 225 000 euroa. Tämäkin summa on kaupungin rakennusvalvonnan tarkastuspäällikön mukaan alimitoitettu rakennusalaneliöhinnan perusteella.
Olen yrittänyt rakentaa omin voimin oululaisille lapsille ja nuorille, tytöille ja pojille, parempia jalkapalloilun olosuhteita jo kahdeksan vuoden ajan. Oulun kaupungin toiminta on ollut täysin ala-arvoista ja poliittisesti kieroutunutta. Tietyt tahot vetävät naruista virkamiehiä poliittisiin ja henkilökemian koukeroihin sotkeutuen.
Ongelmallista on myös se, ettei kaupunginvaltuuston avustuspäätöksessä ei ole mainittu, millä yhtiömuodolla seurojen pitäisi hakea avustusta. Siinä kerrotaan vain, että ”seurat voivat hakea”. Siinä ei myöskään kerrota, kuinka paljon osakeyhtiöstä seuran pitää omistaa.
Oulun kaupungin vastuussa oleva oma virkamies on antanut rehellisen lausunnon hankkeen liikuntapaikkarakentamisen luonteesta ja sen kuluista. Miksi Oulun kaupunki kieltäytyy maksamasta kaupunginvaltuuston päätöksen mukaista avustusta tälle hankkeelle?
Miika Juntunen
Hallituksen puheenjohtaja, OPS Kiinteistöt Oy
Hallituksen puheenjohtaja, Oulun Palloseura-jalkapallo ry
(Kirjoitus on julkaistu mielipidekirjoituksena Kalevassa 1.3.2020)