October

Uutisarkisto - February 2016

22.02.2016

Otteluraportti su 21.2. OPS - AC Oulu

OPS lähti Hercules-turnauksen finaaliin ilmeisen ylimielisenä ilman tarvittavaa asennetta. Ehkä viikon takainen voitto AC Oulusta oli liian makea, jotta joukkue olisi pystynyt voittamaan viikon sisällä sen uudestaan. Pahinta oli se tapa, millä tappio tuli. Joukkueen asenne ja taistelutahto oli kadoksissa. Loukkaantumiset eivät olleet selityksenä OPS:n tappiolle, koska vastustaja pelasi myös junioripitoisella joukkueella. AC Oululla oli osa jopa B-junioreita.

Vastustaja rankaisi ensimmäisellä puoliajalla kaksi kertaa kulmapotkusta. Molemmat maalit, 0-1 ja 0-2, syntyivät erityisen huonon erikoistilannepuolustamisen seurauksena. Ennen ottelua joukkueelle vielä painotettiin, että OPS:n pitää olla vaarallinen joukkue erikoistilanteissa, kun se on fyysisesti paljon pitempi joukkue. Toisin kuitenkin kävi, vastustaja rankaisi niistä.

Ensimmäisellä puoliajalla OPS sai tekopaikkoja, mutta niitä tuhlasi etenkin hyökkäyspään Juho Toivonen ja Michael Nzekwe. Titi Essomba ei päässyt edes tekopaikkoihin, mutta niitä hän loi pelikavereilleen. Junior ampui myös kerran vapaapotkusta ylärimaan. Hyökkäyspään pelaajilla ei ollut tarvittavaa tahtoa ja voitonnälkää. Monet kokeilla olevat pelaajat eivät ainakaan näillä näytöillä OPS-seurajohtoa vakuuta.

Toinen puoliaika pelattiin lähes täydellisesti AC Oulun kenttäpuoliskolla. Pelin hallinta ei kuitenkaan tuottanut yhtä maalia enempää, mutta vastustaja sen sijaan rankaisi muutamasta vastahyökkäyksestä kahdesti OPS:n alakerran karkeiden virheiden jälkeen. OPS:n 1-3 kavennus oli hieno. Juuri 2-vuotuisen sopimuksen seuran kanssa tehnyt Felix Orishani paukautti etuyläkulmaan voimalla. Hän oli ainoa puhtaat paperit ottelusta saanut OPS-pelaaja. Felixin työmoraali on ihailtavaa ja toivottavasti se tarttuu myös koko joukkueeseen. Kavennusmaalin jälkeen takaa-ajo romuttui karkeaan puolustuspään virheeseen ja AC Oulun vastaisku oli jälleen tehokas. Peli ratkesi 1-4 tilanteeseen, joka oli ottelun lopputulos.

Huomioitavaa ottelussa oli sen päätuomarin upea suoritus. Ottelun päätuomarina toiminut Tero Syrjä antoi molempien joukkueiden pelata tarvittavan kovaa ja se jos mikä kehittää suomalaista jalkapalloilua kansainväliseen suuntaan. Oulussa ei ole nähty moneen vuoteen noin tasapainoista suoritusta ottelun päätuomarilta ja hän oli tasapuolinen molemmille joukkueille. Tero Syrjä piti kovaa taklauspeliä sallivasta linjastaan kiinni läpi ottelun.

Suomen jalkapalloon on vuosien saatossa pesiytynyt ihmeellinen Ballerina-linja, jossa joka taklauksesta nousee heti jo ottelun alussa keltainen kortti ja se johtaa pian jo punaiseen korttiin. Jalkapallo on miesten laji ja siihen kuuluvat myös taklaukset.

22.02.2016

Otteluraportti la 20.2. Hercules - OPS

Ottelu alkoi OPS:n kannalta jälleen hapuilevasti, mutta huono alku ei kestänyt tällä kertaa kuin 10 minuuttia. Sen jälkeen joukkueiden tasoerot tulivat selvästi esille. OPS vyörytti hyökkäyksiään jatkuvasti Herculeksen maalille hukaten jopa 3 puhdasta yksinläpiajoa. Koeajalla oleva Michael Nzekwe ei meinannut osua millään maalitolppien väliin.

Abdul Sesayn komea 0-1 maali noin 20 metristä vastustajan maalin vasempaan kulmaan aloitti maalikarkelot. Heti perään 0-2, lopultakin Michael Nzekwe onnistui läpiajossaan ja nosti pallon maaliin yli vastaan tulleen vastustajan maalivahdin. Sitten vuorossa oli Titi Essomba, joka teki 0-3 hallitusti yksin läpiajossaan nostaen pallon yli heittäytyneen vastustajan maalivahdin. Tämä tulos jäi voimaan puoliajalle.

OPS vaihtoi toisella puoliajalla kaikki vaihdossa olleet 8 pelaajaa saamaan kokemusta ja peliaikaa, koska ottelun tulos oli ilmeinen. Nuori Pietari Lamminpää onnistui ihan hyvin oikean puolustajan tontilla ja Teemu Pähtilä keskikentällä. Ottelun lopputulos 0-3 voitto oli joukkueen suunnitelman mukainen. Omiin ei saanut päästää yhtään ja 3 tehtyä maalia riittivät voittoon. Maalintekoon toki jäi paljon parannettavaa.

Hercules-turnauksen finaalissa OPS kohtaa AC Oulun sunnuntaina klo 14.00.

13.02.2016

Otteluraportti AC Oulu - OPS

OPS jatkoi esityksiään siitä, mihin kaksi viikkoa sitten Pietarsaaren turnauksessa jäätiin. Ottelun alku oli taas todella huonoa suorittamista. AC Oulun 1 – 0 maali tuli useamman virheen kustannuksella ja keskuspuolustus ei ollut hereillä. Samoin 2 – 0 tuli keskialueen pallonmenetyksen jälkeen pystysyötöllä suoraan puolustuksen keskustan kautta. Lähes koko ensimmäinen puoliaika oli heikompaa kuin verrataan aiempaan turnaukseen. Peli tosin hiukan parani ensimmäisen puoliajan loppupuolella. Titi Essomban kauniista keskityksestä Konsta Belov puski 1 – 2 ja vastustajan maalivahdin harhailujen seurauksena Abdul Sesay nosti pallon tyhjiin 2 – 2. Uutena pelaajana kokeilussa ollut Brassi toppari Victor Rai oli vaikeuksissa koko ensimmäisen puoliajan ja varmasti isona syynä oli kieliongelma. Hän ei pystynyt johtamaan puolustusta, niin kuin odotimme.

Puoliajalla OPS-pelaajille painotettiin kurinalaisuutta pelin avaamiseen ja vartiointiin. Viimeinen 45-minuuttinen oli jo sitten ihan eri tasoa. OPS:n keskikenttäkvartetti Matias Juntunen, Abdul Sesay, Felix Orishin ja Joni Leskelä nostivat vielä loukkaantuneinakin pelin tasoa niin paljon, että AC Oulun nuoret pojat keskikentällä jäivät jalkoihin. Maalintekotilanteita tuli solkenaan ja vastustajan maalivahdin lisäseikkailutkin jäivät kuitenkin rankaisematta. Sen lisäksi OPS:n alakerran kommunikointi parani huomattavasti ottelun toisella puoliajalla. Titi Essomba oli pitelemätön enemmän hyökkäystyöskentelyyn keskittyneelle AC Oulun vasemmalle laitapakille. Konsta Belov oli juuri toipunut sairaudestaan ja siihen nähden kaksi tehtyä maalia oli hieno suoritus. Ratkaisumaalin Konsta teki toisella puoliajalla tyhjiin noin 55 min. kohdalla.

Kohtaamme AC Oulun vielä uudestaan ainakin kerran ennen kuin sarjat alkavat. Todennäköisesti saamme heistä vielä paljon kovemman vastuksen, sillä lauantaina nähty AC Oulu oli kuin varjo entisestään ja he pelasivat hyvin junioripitoisella joukkueella. Mutta kumpikin joukkue pelasi reilusti ja tämän ajan henkeen kuuluen testasivat uusia pelaajaehdokkaita.

01.02.2016

Otteluraportit Pietarsaaren tammiturnauksesta

PE 29.1. klo 18.00 OPS – KPV

Oulun Palloseura matkusti perjantaina Pietarsaareen vuoden 2016 harjoituskauden avausotteluun perinteiseen FF Jaron järjestämään turnaukseen Tellushallissa. Avausottelussa vastassa oli viime kaudella samasta Kakkosen pohjoislohkosta Ykköseen noussut KPV Kokkolasta.

Ottelu alkoi OPS:n kannalta todella huonosti, sillä jo parin minuutin kohdalla KPV meni 0-1 johtoon keskuspuolustuksen törmäilyjen jälkeen. KPV:n ylivoimaa jatkui 15 min. ajan, jonka jälkeen OPS-kapteeni Matias Juntunen herätti joukkueen taisteluun omalla esimerkillään. Matias oli koko kentän ylivoimainen hahmo sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan. OPS hallitsi kenttätapahtumia loput 75 min. ja KPV oli hätää kärsimässä. KPV yritti kaataa oululaiset kovalla taklauspelillä ja se onnistui alussa, kun OPS ei vastannut kovaan kovalla. Ottelun erotuomarin linja salli poikkeuksellisen kovan pelin, mikä sinänsä ei ole huono asia suomalaiselle jalkapallolle. Tärkeintä oli, että linja pysyi samana koko ottelun ajan. Kun OPS vastasi kovaan taklauspeliin, niin ote siirtyi heille. Ottelun lopussa 15 min. ennen päätösvihellystä KPV sai lopultakin punaisen kortin ja OPS sai tilanteesta rankkarin. OPS-kapteeni Matias Juntunen kruunasi iltansa laittamalla pallon verkkoon rangaistuspisteeltä. OPS:lle jäi vielä lopussa toinen selvä rankkari viheltämättä, jota ottelun päätuomari ei havainnut. Abdul Sesaylla oli ratkaisun avaimet kädessään, kun hän ei ylettänyt sivusta tulleeseen keskitykseen tyhjän maalin edessä pelin loppuminuuteilla. Lopputuloksena ottelussa oli 1-1 tasapeli.

Rangaistuspotkukisassa oli kolme laukaisijaa per joukkue. Abdul Sesay teki OPS:n ensimmäisen, mutta viime kaudella AC Kajaanissa pelannut Calistus Chukwu epäonnistui toisena laukojana. Kolmannen ampui niin ikää viime kaudella AC Kajaania edustanut Michael Nzekwe maaliin onnistuneesti, mutta KPV:n kaikkien kolmen ampujan täydelliset suoritukset tiesivät heidän ansainneen paikan turnauksen finaalissa numeroin 2-3.

OPS:n parhaimmistoa olivat edellä mainitun Matias Juntusen lisäksi hyviä torjuntoja esittänyt näytillä oleva porilaislähtöinen maalivahti Markus Oksman ja toisella puoliajalla kentälle tullut myös näytillä oleva puolustava keskikenttäpelaaja Felix Orishin. OPS:n normaalisti keskushyökkääjänä pelaava Juho Toivonen joutui ottelussa kovaan testiin, sillä hän joutui pelaamaan topparin tontilla KPV:n isokokoista ja kokenutta entistä Veikkausliigapelaajaa Irakli Sirbiladzea vastaan. Alkukangertelujen jälkeen Juho haastoi hyvin Sirbiladzen.

LA 30.1. klo 14.00 PRONSSIOTTELU OPS – Stahre Academy

Tämäkin ottelu alkoi OPS:n kannalta huonosti. Osasyynä varmasti oli se, että joukkueessa oli tapahtunut paljon muutoksia edellispäivän KPV-ottelun jälkeen. Stahre Academy meni alussa 0-1 johtoon, mutta ennen 1. puoliajan loppua OPS siirtyi jo 2-1 johtoon. Tasoitusmaalista vastasi nyt omalla paikalla sentterinä pelannut Juho Toivonen hyvän esityön maaliin tehneen näytillä olevan Junior Obagbemiron avustamana. Junior itse teki 2-1 johtomaalin nostettuaan pallon yli vastaan tulleen vastustajan maalivahdin. Esityön maaliin teki hienolla syötöllään Joni Lämsä.

Toisella puoliajalla vastustaja tasoitti pelin 2-2 kulmapotkusta, jossa OPS-puolustus ei ollut hereillä. Sen jälkeen ote oli pysyvästi OPS:n hallinnassa. Juniorin ampuma vapaapotku 16 metristä kiersi komeasti maalin vasempaan ylänurkkaan ja OPS siirtyi taas johtoon, 3-2. Matias Juntunen oli loukkaantunut lievästi edellispäivän ottelussa, joten hän tuli kentälle kuin vasta 20 minuuttia ennen täyttä aikaa. Hänen antamastaan komeasta vapaapotkusta koko pelin kentän hahmoihin lukeutunut OPS:n puolustava keskikenttäpelaaja Joni Leskelä puski pallon yhtä komeasti maaliin ja OPS johti 4-2, mikä jäi ottelun lopputulokseksi.

OPS:n parhaat pelaajat pronssiottelussa olivat edellä mainitun tehokkaasti esiintyneen hyökkääjän Junior Obagbemiron lisäksi keskikentän pohjalla raudan lujaa pelannut Joni Leskelä, joka vielä ylsi siis maalintekoonkin. Parasta oli hänen voimakas taklauspelinsä ja hyvät katkot keskikentällä. Topparina pelannut Nicky Meglinski oli myös todella positiivinen yllätys. Hän pelasi rauhallisesti ja katkoi varmasti. Markus Oksman maalissa paransi vielä edellispäivän suoritustaan ja johti puolustusta mallikkaasti.