Tuoreimmat uutiset

07.04.2022

Varustesopimuksen Stannon kanssa

Lue lisää...

25.03.2022

Callistus Chukwu palaa Oulun Palloseuraan

Lue lisää...

14.03.2022

OPS kaudella 2022 Kolmosessa

Lue lisää...

02.02.2021

OPS:lle sarjapaikka Kolmoseen

Lue lisää...

12.10.2020

Heikki ”Henttu” Ollikaisen muistolle

Lue lisää...

Uutisarkisto

2022
   April
   March

2021
   February

2020
   October
   July
   March
   January

2019
   June
   January

2018
   December
   August
   June
   May

2017
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2016
   December
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February

2015
   December
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2014
   December
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2013
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2012
   December
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2011
   December
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2010
   December
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2009
   December
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2008
   December
   November
   October
   September
   August
   July
   June
   May
   April
   March
   February
   January

2007
   December
   November
   October

18.02.2017

OPS-managerin matkablogi; Nigeria 15.2.–25.2 — Pelaajatarkkailua toisella mantereella!

Oulun Palloseuran manageri Miika Juntunen aloitti tällä viikolla skouttaus-matkan Nigeriaan. Matkan tarkoituksena on löytää kivenkovia vahvistuksia joukkueeseen eri pelipaikoille. OPS hakee vahvistuksia ensisijaisesti puolustuslinjaan ja muutamaa täsmähankintaa hyökkäykseen. OPS-toimitus seuraa matkaa mukavasti kotisohvalta ja päivittää reissun etenemistä aina kun yhteys kotimaahan onnistuu.

 

Matka alkoi keskiviikkona 15.2. klo 17.35 lennolla Oulusta Helsinkiin. Jatkolento Helsinki-Lontoo alkoi 19.30 ja perillä klo 20.40. Ensimmäisen yön Juntunen vietti mukavasti Heathrowin lentokenttähotellissa. Kauaa mies ei hotellin aamupalasta saanut nauttia, koska seuraava lento kohti Lagosia (Nigeria) lähti klo 9.55 paikallista aikaa. Seuraavasta yöstä noin 5 miljoonan ihmisen kaupungissa managerilta ei saapunut tilannepäivityksiä – ehkäpä kulttuurishokki ja ”jet lag” vaativat oman aikansa. Näin matkakertomus kuitenkin alkaa…

 

Edit:

 

SAAPUMINEN 16.2.2017: Nigeriaan saavuin klo 17.30. Lagosin lentokenttä on sekaisin kuin Pörö-Jukan varpaat. Minulle tehtiin yhteensä 5 tarkastusta ja niistä 3 kpl 30 metrin sisällä. Aina uusi virkailija oli vailla rahaa ja piti antaa tarkastaa laukut joka kerta. Ensimmäisessä tarkastuksessa katsottiin minun keltakuumerokotuskorttia tunnin ajan ja ohi meni tumma- ja vaaleaihoisia ihmisiä ilman koko korttia.

 

Minulla meni yhteensä 3 tuntia aikaa Lagosin kentällä kaikkiin tarkastuksiin ja sitten vielä ensimmäisen tarkastuksen jälkeen laukut olivat hukassa, mutta onneksi ne lopulta löytyivät. Sitten tulivat nämä kolme laukkutarkastajaa ja vielä viimeinen tsekkaus hallin ulkopuolella, että minulla on varmasti omat laukut.

 

Valkoihoisena mustien ihmisten keskellä erotuin kerrankin joukosta, mutta tuntui, että olin vain hyvä eurooppalainen saalis korruptoituneille virkailijoille ja lentokentän henkilökunnalle. Liikenne kentällä on aivan käsittämätön. Sellaista ruuhkaa en ole ikinä nähnyt paitsi v. 2013, kun olin edellisen kerran täällä.

 

Liikenteessä mennään vahvimman voimalla ilman mitään sääntöjä tai kaistamerkintöjä. Liikenteessä ei ole mitään valvontaa ja siellä autot tönivät toisiaan jatkuvasti. Loppujen lopuksi olin hotellilla klo 22.00 ja heti palaveri agenttien kanssa. Nukkumaan pääsin klo 01.30.

 

 

1.TYÖPÄIVÄ, 17.2.2017: Herätys klo 5.00 ja kiireellä takaisin Lagosin lentoasemalle, josta lento Aba Abiaan, Kaakkois-Nigeriaan. Lento lähti klo 7.30 ja perillä Abassa klo 8.30. Matka jatkui vielä 45 minuuttia autolla. Moottoritiellä oli heti sattua onnettomuus, kun keskellä tietä oli puolimetriä syvä monttu. Maasturi oli kaatua ja suistua vastakkaiselle kaistalle, jossa kulki solkenaan autoja. Osaksi onnella ja osaksi taidolla matkasta kuitenkin selvittiin ja pääsimme perille hotellille klo 10.30. Stadionille lähdettiin puolenpäivän aikaan, missä seurattiin viisi ottelua peräjälkeen. Päivän viimeinen ottelu loppui klo 17.30. Koko päivä mentiin pelkällä veden voimalla kropan totutellessa Nigerian kuumuuteen.

 

Otteluihin oli kerätty pelaajia Nigerian liigasta ja Ykkösestä ja heitä oli yhteensä yli 100 pelaajaa. On järjettömän kova homma analysoida kaikkia pelaajia, mutta onneksi matkan isäntä, agentti Hilary Azodo selvitti etukäteen tarkkailtavat pelaajat jokaisesta joukkueesta niille pelipaikoille, joihin OPS hakee vahvistuksia kaudelle 2017. Kaikkia pelaajia ei siis onneksi tarvinnut tarkkailla. OPS:n hankintalistalla on siis kaksi laitapuolustajaa, kaksi topparia ja kaksi hyökkääjää.

 

Tämän päivän perusteella voidaan sanoa, että alku oli lupaava, ja huomenna homma jatkuu heti aamusta. Kaikille pelipaikoille löytyy kovia pelaajia, mutta tärkeää on osata seuloa ne ”oikeat” taidoiltaan sekä myös henkiseltä että fyysisiltä valmiuksiltaan. Nigeria on maailman toiseksi suurin jalkapallomaa Brasilian jälkeen. Kyllä täältä materiaalia löytyy. Huomenna jatketaan! Hyvää viikonloppua lukijoille!

 

 

2. TYÖPÄIVÄ 18.02.2017: Herätys klo 7.30. Lähtö hotellilta klo 8.15. Seuraavien otteluiden stadionille on tunnin ajomatka. Matka vie Abian osavaltion pääkaupunkiin Umuahiaan. Ensimmäinen ottelu stadionilla alkoi klo 9.30. Otteluja pelattiin perä perään yhteensä neljä kappaletta tänään, ja yhteensä skoutattavia pelaajia oli n. 80.

 

Näistä pelaajista valitsin 16 parasta huomiseksi Abassa pelattavaan otteluun, joka starttaa aamulla klo 9.00. Tänään Umuahiassa, ja eilen Abassa valitsemani pelaajat, eli yhteensä 30 pelaajaa, kohtaavat kyseisessä ottelussa huomenna. Siinä ottelussa seulon puolet pelaajista, ja parhaista kootaan yksi joukkue, joka tulee pelaamaan Lagosin finaalissa ensi viikon lopulla. Samanlaisen skouttauksen tulemme tekemään myös Kadunassa, minne menemme maanantai-iltana, ja missä olemme aina keskiviikko-iltaan asti. Tässä välissä lennämme Abasta sunnuntai-iltana Abujaan, missä meillä on tapaaminen agentti, Hilary Azodon kanssa Suomen suurlähetystössä maanantai-aamuna.

 

Tänään näimme paljon hyviä jalkapalloilijoita, jotka unelmoivat ammattilaisurasta. Täällä heistä monilla on hyvin köyhät olot, ja ammattilaisuus ulkomailla olisi sekä pelaajille itselleen, että myös heidän koko perheelle erittäin merkittävä asia. Monelle jalkapallo on ainoa tie pois kurjuudesta, sen vuoksi täältä löytää paljon nöyriä ja hyvän asenteen omaavia pelaajia. Välillä olo käy vaikeaksi, kun näkee olot, joista pelaajat tulevat. Mutta on selvää, ettei kaikkia pysty auttamaan. Täällä näkee maailman nurjan puolen lähietäisyydeltä. Peli on raakaa, täällä vain vahvimmat pärjää– niin liikenteessä kuin kentälläkin.

 

 

 

Miika Juntunen ja Hilary Azodo suunnittelemassa. Nigeriassa turvallisuudesta vastaa paikallinen poliisi.

 

3. TYÖPÄIVÄ: Herätyskello pirahtaa klo 7.30, ja lähtö hotellilta Aban stadionille jo klo 8.00. Peli alkoi klo 9.00 ja vastakkain olivat aiemmista yhdeksästä ottelut kerätyt parhaat pelaajat. Ottelu päättyi tasan 1-1. Tämän ottelun pelaajista kokosin yhden joukkueen pelaamaan Lagosin finaalissa ensi viikolla. Kentällä esiintyi jo varsin hyviä pelaajia, joista mieleen jäi ainakin yksi vasen pakki, muutama toppari ja pari hyökkääjää.

 

Pelin jälkeen lähdimme kiireen vilkkaa kohti lentokenttää, koska ajomatkaa sinne oli reilun tunnin verran, ja kone lähti klo 14.00 Abasta Abujaan, Nigerian pääkaupunkiin. Tunnin lentomatkan jälkeen majoituimme uuteen hotelliin pääkaupungissa. Abuja on Nigerian hallinnollinen keskus ja täällä on Suomen suurlähetystö. Menemme sinne vierailulle huomenna puolen päivän aikaan. Sitä ennen käymme katsomassa FC Abujan liigajoukkueen pelin huomenna aamulla. Tänään ollaan loppuilta rauhassa, tutustutaan pääkaupunkiin ja ladataan akkuja huomiselle. Jälleen hyvä päivä Nigeriassa.

 

4. TYÖPÄIVÄ; Olemme nyt siis Nigerian pääkaupungissa, Abujassa. Aamulla herätys klo 7.45. Yö meni huonosti, kun olin saanut ilmeisesti kaiken kylmän irti huoneen ilmastoinnista jo ennen puoltayötä. Heräsin klo 3.00 ensimmäisen kerran tyyny hiestä märkänä. Vaihdoin tyynyn ja heräsin klo 5.45 seuraavan kerran - taas kerran tyyny hiestä märkänä. Koko ajan on aivan mielettömän kuuma ja kun pääsee huoneeseen, niin sitä sitten tulee vedettyä tyhmyyttään ”nupit kaakkoon" ilmastointilaitteista. Oli ilmeisesti ottanut vähän lämpöä yöllä.

 

Aamu lähti räväkästi. Niin kuin sanotaan, "matkailu avartaa". Menin suihkuun, niin ei tullut vettä. Respan mies kantoi sangollisen vettä huoneeseen ja juomalasia käyttäen kävin "suihkussa". Sen jälkeen menimme aamiaisella yhdessä pelaaja-agenttien Hilary Azodon ja Samed Eliakwun kanssa ja yllätys yllätys, hotellin aamupala oli kaksi mukia teetä. Hotellissa ei ollut edes tuoremehua tai munakasta. No, matkalla tapahtuu ja haasteisiin tottuu. Neljäs työpäivä ja en ole saanut vielä kertaakaan kunnollista aamiaista yhdessäkään hotellissa. Päivät menee niin, että ensin työt ja lopuksi illalla syödään, yleensä kanaa ja riisiä.

 

Lähdimme hotellista klo 9.00 ja seurasimme kahta ottelua läheisellä kentällä, joissa oli useita Nigerian liigapelaajia. Heistä ainakin 4 pelaajaa kutsutaan Lagosin finaaleihin. Yksi heistä, oikea laitahyökkääjä, kuuluu Nigerian U-21 maajoukkuepelaajiin. Lupaavia pelaajia kaikenkaikkiaan!

 

Puolelta päivin palattiin hotellille, mistä lähdin tekemään ensimmäisen juoksulenkkini Nigeriassa. 45 minuuttia kovassa paahteessa ja voin kertoa, että hiki lensi. Silti teki hyvää juosta.

 

 

5. TYÖPÄIVÄ: Aamulla heräsin jo klo 7.00 hyvin nukutun yön jälkeen, vaikka flunssa painaa päälle. Onneksi oli aspiriinia!

 

Aamupalalla sain pitkästä aikaa tuoremehua ja espanjalaisen munakkaan. Mutta yllättäen hiiri hyökkäsi ravintolassa jalkoihini pitkine häntineen ja Suomi-poika ei ole ihan joka päivä tottunut näkemään hiiriä hotellin aamiaisella. Hiukan ensin säikähdin, mutta sen jälkeen aamiainen jatkui rauhallisesti.

 

Klo 10.00 alkoi ensimmäinen ottelu, jossa oli liigajoukkue Nadia SC vastaan Ykkösen K.J. United. Siellä ei ollut sopivaa pelaajaa OPS:lle. Toinen ottelu alkoi klo 12.00. Siellä vastakkain olivat Ykkösen Diamond FC ja toinen Ykkösen joukkue Boro FC. Boro FC:llä oli kohtalainen sentteri. Kolmas ottelu oli melko turha, koska siinä pelasivat 16-19 vuotiaat pelaajat ja he olivat hentoja eurooppalaiseen pelityyliin.

 

Arvioni tästä päivästä on, että huonoin materiaali tähän mennessä. Abassa ja Abujassa oli ihan eri tason pelaajia jo pelkästään kooltaan, saati sitten taidoiltaan. Sain kuitenkin vetää treenit viimeisen pelin toiselle joukkueelle.

Vedin treenit heti pelin jälkeen. Treeneissä näin saman kuin vuonna 2014 Ghanassa, jossa sain vetää treenit liigajoukkueelle. Afrikkalaiset pelaajat ovat taktisesti köyhiä. He treenaavat ihan liian vähän pientilanne-harjoitteita. Afrikkalaiset pelaajat pelaavat suurimmaksi osaksi intuitiolla, ei järjestelmällisesti sovittua taktiikkaa noudattaen. Pientilanteet, kuten 2 v 1 ja 3 v 2 muodostavat kuitenkin joukkuepelin perustan. Hyvä joukkue koostuu kaksikoista ja kolmikoista.

 

Nuoret pelaajat olivat silti nöyriä ja erittäin motivoituneita. Hymy huulilla he tekivät virheitä. Positiivisuudessa ja nöyryydessä meillä suomalaisilla on hirveästi opittavaa tästä kulttuurista. Täällä heillä ei ole paljoa, mutta he iloitsevat vähästä. Nuorten joukkueen valmentaja kiitteli minua kovasti treenin jälkeen ja sanoi, että juuri tätä pelinäkemystä hän on yrittänyt opettaa pelaajilleen.

 

Takaisin hotellille klo 17.00. Nyt pidämme seuraavaksi palaverin Hilaryn ja paikallisen agentin kanssa. Suunnittelemme huomisen ohjelman uusiksi, kun tänään ei kolmesta ottelusta löytynyt potentiaalia.

 

6. TYÖPÄIVÄ: Aamulla herätys klo 7.30. Normaali aamiainen tässä Kadunan hotellissa eli tuoremehu, tee ja espanjalainen munakas. Ensimmäinen kahden liigajoukkueen välinen ottelu Kadunan stadionilla alkoi klo 10.00.

 

Vastakkain pelasivat Angel Young FC and Nadia Sports FC. Toisessa ottelussa oli myös kaksi liigajoukkuetta, Kaduna United and Germans FC. Nyt alkoi löytyä tasoa myös Kadunasta. Tämän päivän perusteella kutsuin 5 pelaajaa Lagosin finaaleihin torstaille ja perjantaille. Sinne tulee myös kaksi pelaajaa Kamerunista, jotka Lagosiin hoitaa brassiagentti Adriel Gabilan.

 

Tämän päivän joukkueissa oli erittäin hyvä vasen pakki, toppari, pari keskikenttä pelaajaa ja pari hyökkääjää.

 

Nyt olemme matkalla taas Abujan lentokentälle mistä lennämme Lagosiin. Siellä alkavat sitten reissun kaksi viimeistä ja tärkeintä finaalipäivää. Kahdessa päivässä olisi rutistettava 40 pelaajan joukko 4-6 pelaajaan, joille sitten alamme järjestellä heti oleskelulupiin tarvittavia dokumentteja. Sen jälkeen on edessä lennot Suomeen.

 

Miika Juntunen ja Hilary Azodo hymyssä suin

vaikka jo varmasti väsyttää

 

7. TYÖPÄIVÄ : Aikainen herätys klo 6.30 Lagosin liikenneruuhkien vuoksi. Stadionilla piti olla klo 8.30. Nyt ottelut pelattiin tekonurmella. Ensimmäinen ottelu alkoi klo 9.30 ja vastakkain olivat 36 Lion vs Obazz FC. Vasen laitahyökkääjä latoi 3 maalia kotijoukkue 36 Lionsille.

 

Toisessa ottelussa Rhen FC vs 3 Pillars ja siinä Rhen FC:n sentteri paukutti 2 maalia.

 

Kolmannessa ottelussa olivat vastakkain Goal FC ja Ritem FC ja tässä pelissä oli topparina Goal FC:n joukkueessa Nigerian U-23 maajoukkueen toppari. Hyvä pelaaja ja huomenna nähdään, onko hän OPS:lle sopiva toppari, kun pelataan finaali Lagosissa muista kaupungeista matkan aikana valittujen pelaajien kesken. Sen jälkeen finaalin parhaiden kanssa vedän viimeiseksi harjoitukset, jossa tarkkailen taitotasoa, syöttö/haltuunotto/laukausta ja peliälyä.

 

Sen jälkeen on valinnan aika, sillä koneeni Lontooseen lähtee klo 23.20 paikallista aikaa. Lennämme koko yön ja aamulla klo 05.00 olen Lontoossa. Siitä matka jatkuu sitten Helsingin kautta Ouluun. Heti alkaa valmistautuminen sunnuntain KPV-otteluun Suomen Cupissa Heinäpään hallissa klo 14.30

 

 

 

8. TYÖPÄIVÄ: Aamulla herätys klo 8.00 ja edessä on ratkaiseva finaalipäivä. Tutuksi tulleen "kevyen" aamupalan jälkeen lähtö kohti Lagosin päästadionia. Matkalla aamuruuhka on jälleen ihan järjetön. Onneksi allamme on iso maasturi, niin kärsii vähän töniäkin. No ruuhka ei ole mikään ihme, asuuhan Lagosissa lähes 30 miljoonaa ihmistä tai siihen asti väestölaskenta on tällä hetkellä päässyt.

 

Saavumme stadionille, jossa alustana on tekonurmi. Suomessa ongelma on, että nurmi ei kasva lyhyen kasvukauden takia. Nigeriassa ongelma on, että nurmi kuivuu ja ei kasva paahtavassa kuumuudessa.

 

Ensimmäisen ottelun lähtökohdat olivat vähän erilaiset kuin tähän mennessä. Toinen joukkueista oli rikkaan rouvan omistuksessa ja tapasin hänet edellisenä iltana, sillä hän halusi välttämättä pelata omalla joukkueellaan minun valitsemaani joukkuetta vastaan, joka muodostui Aban, Umuahian, Abujan, Kadunan ja Lagosin pelaajista.

 

Sovittiin, että hänen joukkueensa pelaa ensin vielä yhtä Lagosin joukkuetta vastaan ja valitsen hänen parhaat pelaajat omaan valitsemaani finaaliin, jossa oli kaksi joukkueellista pelaajia em. kaupungeista. Kyseisen rouvan joukkueesta löytyikin kolme hyvää pelaaja, ent. Nigerian U-17 vuotiaiden maajoukkueen mukana aikanaan ollut nyt 19 v. maalivahti, reilusti yli 2 m pitkä, keskikentän puolustava ja peliä tekevä kuntokone nimeltään Felix, niin kuin meidän nykyinenkin ja kaksi maalia tehnyt keskushyökkääjä.

Otin siis heidät mukaan kahden valitsemani joukkueen finaaliin, joka pelattiin heti ensimmäisen perään. Siinä ottelussa loisti laitahyökkääjä tehden kaksi maalia, vasenjalkainen 24 v. laitapakki, kokenut toppari ja em. maalivahti.

 

Perjantai-iltana hotellissa ollessani huomasin, että listallani oli yhä 10 pelaajaa, joista minun piti tehdä valintani. Jätin päätöksen kuitenkin kotiin, sillä kello kävi armotonta vauhtia ja aika loppui. Kaikkien pelaajaehdokkaiden agentit tulivat nimittäin hotelliini ja jokainen vei tietenkin oman aikansa. Lähtö Lontooseen Lagosista oli klo 23.20.

 

Tämä tarkoitti sitä, että vielä raskaan 10 vuorokauden Nigerian matkan lopuksi yövyin viimeisen yön koneessa. Saavuin Lontooseen klo 05.00 ja sieltä lauantaina klo 7.30 kohti Helsinkiä. Nyt saavuin Helsinkiin klo 12.10 ja olen yhä täällä tätä viimeistä päivää kirjoittaessani. Odotan Oulun koneen lähtöä klo 16.00 ja takaisin Oulussa klo 17.00 ja heti miettimään huomista Suomen Cupin ottelua OPS-KPV Heinäpään hallissa klo 14.30. Kiitän matkakertomukseni seuraajia ja niitä on kuulemma ollut paljon. Tuleva kausi näyttää, olenko onnistunut valinnoissani, joten ladataan yhdessä vähän paineita managerille. LOPPU

 

 

 

Miika Juntunen

 

 

Toimitus / JS